niedziela, 13 kwietnia 2014

KREM POMIDOROWY Z KLEKSEM Z PIECZONEGO SERA ZÓŁTEGO




















przepis i zdjęcia:


SKŁADNIKI:
  • 4 pomidory (obrane ze skórki)
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 0,75 l wrzątku + kostka rosołowa (bulion)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • przyprawy: pieprz, sól, suszona bazylia

dodatkowo:
  • 100 g sera żółtego w kostce

PRZYGOTOWANIE:
  1. Świeże pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.
  2. Czosnek i cebulkę kroimy w plasterki, następnie podsmażamy w garnku na odrobinie oliwy. 
  3. Dokładamy pomidory (świeże oraz z puszki) i zalewamy gorącym bulionem.
  4. Całość gotujemy 25-30 minut na małym ogniu, następnie miksujemy i doprawiamy.
  5. Ser żółty ucieramy na tarce o grubych oczkach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy na niej koła z tartego sera. Pieczemy 15 minut w 170 st. C., następnie zostawiamy na 5-10 minut (chłodny ser z łatwością odejdzie od papieru) i przekładamy do gorącego kremu z pomidorów
Smacznego !! :)



2 komentarze:

  1. Jakie to pomysłowe, kocham pomidory szkoda że tak szybko mnie uczulają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry krem. Nie lubię obierać pomidorów ze skórki, bo to sparz, obierz a i tak zostaną w nich ziarenka. Dlatego do pomidorów z puszki, dodałem przecier pomidorowy z Pińczowa, jest to produkt naturalny bez "chemii", często go używam. Krem pomidorowy wyszedł wspaniały. Dziękuję za przepis, polecam spróbować zmiany, którą ośmieliłem się zastosować. Pozdrawiam Jurek.

    OdpowiedzUsuń