...zawsze myślałam, że przygotowanie pesto zajmie mi dużo czasu i będzie bardzo pracochłonne... myliłam się :) kiedy już zaopatrzyłam się we wszystkie potrzebne składniki poszło błyskawicznie i zrobiłam spore zapasy na niedaleką przyszłość...
plusy domowego pesto: dodajemy do niego wszystko co lubimy i smakuje dużo lepiej, niż to które możemy kupić w sklepie..
przepis i zdjęcia:
SKŁADNIKI:
- pęczek bazylii
- garść rukoli
- 40 g parmezanu
- 20 g orzechów włoskich
- 25 g orzeszków ziemnych
- 5 ząbków czosnku
- 125 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki zmiksować blenderem, na koniec doprawiając solą i pieprzem.
- Gotowe pesto przełożyć do niewielkich słoiczków, zalać odrobiną oliwy i schować do lodówki.
najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy zmiksują się smaki wszystkich składników
Fajne ,ja robiłam ostatnio pietruszkowo-brokułowe .
OdpowiedzUsuńmoje ulubione mniam mniam
OdpowiedzUsuń