przepis i zdjęcie:
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cebula
- 150 g śmietany 18 %
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, suszona mięta, cukier
dodatki:
- ryż
- pół pęczka posiekanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę.
- Warzywa wrzucamy na patelnię z dodatkiem szczypty soli i cukru. Podsmażamy.
- Dodajemy mięso mielone i przyprawy. Podsmażamy.
- Dodajemy krojone pomidory oraz po 5 minutach śmietanę wymieszaną z 3 łyżeczkami curry. Podsmażamy.
- Gotowe curry podajmy z ryżem i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego :)
Nigdy nie próbowałam zrobić curry z mielonego mięsa, dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuń