środa, 23 maja 2018

URAMAKI Z AWOKADO


SKŁADNIKI:
  • wędzony łosoś-50g
  • serek almette
  • zielony ogórek
  • zielone chilli marynowane (opcjonalnie)
  • 1 średnio dojrzałe awokado

dodatkowo:


PRZYGOTOWANIE:

  1. Awokado obieramy i kroimy w plasterki, ogórka pozbawiamy pestek i kroimy w paseczki, wędzonego łososia i chilli marynowane dzielimy na mniejsze kawałki.
  2. Algę przecinamy na pół i kładziemy na matce bambusowej. Na jej powierzchni rozkładamy cienką warstwę ryżu (zostawiamy 0,5 cm przestrzeni z każdej strony) i układamy plasterki awokado. Dociskamy folię spożywczą i przewracamy na drugą stronę.
  3. Na nori - w jednym rządku- układamy serek almette, ogórkawędzonego łososia i chilli. Zwijamy przy pomocy maty bambusowej.
  4. Gotowe ruloniki wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie kroimy je na równe części (potrzebny będzie ostry nóż!). Podajemy z sosem sojowym pastą wasabi. Gotowe :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz