SKŁADNIKI:
- wędzony łosoś-50g
- serek almette
- zielony ogórek
- zielone chilli marynowane (opcjonalnie)
- 1 średnio dojrzałe awokado
dodatkowo:
- nori (algi morskie) - 3 arkusze
- wasabi
- sos sojowy
- ryż do sushi, przepis: http://izabelagotuje.blogspot.com/2015/01/jak-przygotowac-ryz-do-sushi.html
PRZYGOTOWANIE:
- Awokado obieramy i kroimy w plasterki, ogórka pozbawiamy pestek i kroimy w paseczki, wędzonego łososia i chilli marynowane dzielimy na mniejsze kawałki.
- Algę przecinamy na pół i kładziemy na matce bambusowej. Na jej powierzchni rozkładamy cienką warstwę ryżu (zostawiamy 0,5 cm przestrzeni z każdej strony) i układamy plasterki awokado. Dociskamy folię spożywczą i przewracamy na drugą stronę.
- Na nori - w jednym rządku- układamy serek almette, ogórka, wędzonego łososia i chilli. Zwijamy przy pomocy maty bambusowej.
- Gotowe ruloniki wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie kroimy je na równe części (potrzebny będzie ostry nóż!). Podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz