niedziela, 14 lutego 2016

CURRY Z DYNIĄ I MLEKIEM KOKOSOWYM


SKŁADNIKI:
  • 1 pierś kurczaka
  • marynata: 2 łyżki oleju rzepakowego, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól
  • cebula
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 300 g pokrojonej w kostkę dyni mrożonej
  • przyprawy: 1 łyżka zielonej pasty curry, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w mieszance papryk i oleju.
  3. Na patelni podsmażamy cebulę i kurczaka
  4. Dodajemy mrożoną dynię, podgrzewamy razem 8 minut.
  5. Dodajemy mleko kokosowe, przyprawy i całość dusimy 30 minut na małym ogniu.
  6. Gotowe curry podajemy z ryżem basmanti. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Do tego dania najlepsza byłaby Przyprawa Curry do Hyderabadi Birjani z takimi składnikami jak: nasiona kolendry, czarny pieprz, kmin, goździki, anyż gwiazdkowy, kardamon, sól, kurkuma, chili, melon, cynamon, suszona śliwka z pestką, kwiat gałki muszkatołowej, suszony imbir, czosnek, mąka kukurydziana, aromat z kwiatu kewra, czarny kminek, kwas cytrynowy, suszone liście mięty, cebula w proszku, szafran.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pachnie kokosem to już jestem oczarowana :)

    OdpowiedzUsuń