Dzisiaj wracamy do Chin.. :)
SKŁADNIKI:
- 300 g mięsa wołowego (u mnie rostbef)
- marynata: 0,5 łyżeczki sosu sojowego+ szczypta pieprzu i mielonego imbiru
- mini kukurydza (8 sztuk)
- czerwona papryka
- 2 zielone cebulki
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki sosu sojowego
- 75 ml sosu ostrygowego
- przyprawy: łyżeczka mielonego imbiru, ostra papryka, sól, pieprz
dodatkowo ryż smażony po chińsku
Przygotowanie -gotujemy 2 woreczki ryżu, odcedzamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z 2 jajkami, łyżką przyprawy do kuchni chińskiej i łyżeczką sosu sojowego.
opcjonalnie: prażony sezam do posypania dania
PRZYGOTOWANIE:
- Wołowinę i paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, a mini kukurydzę na 3 centymetrowe kawałki.
- Mięso zanurzamy w przygotowanej marynacie.
- Cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilę podsmażamy.
- Dodajemy paprykę.
- Po chwili dodajemy wołowinę i mini kukurydze.
- Smażymy wszystko razem około 5 minut.
- Dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy i przyprawy. Smażymy dodatkowe 3 minuty.
Gotową wołowinę podajemy ze smażonym, chińskim ryżem i posypujemy sezamem. Smacznego !! :)
Iza powiem Ci że zaszalałaś....i to na bogato. :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Spróbuję, ponieważ składniki podpowiadają, że będzie mi smakować.
OdpowiedzUsuń