wtorek, 4 sierpnia 2015

WOŁOWINA Z SOSEM OSTRYGOWYM



Dzisiaj wracamy do Chin.. :)

SKŁADNIKI:
  • 300 g mięsa wołowego (u mnie rostbef)
  • marynata: 0,5 łyżeczki sosu sojowego+ szczypta pieprzu i mielonego imbiru
  • mini kukurydza (8 sztuk)
  • czerwona papryka
  • 2 zielone cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 75 ml sosu ostrygowego
  • przyprawy: łyżeczka mielonego imbiru, ostra papryka, sól, pieprz

dodatkowo ryż smażony po chińsku

Przygotowanie -gotujemy 2 woreczki ryżu, odcedzamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z 2 jajkami, łyżką przyprawy do kuchni chińskiej i łyżeczką sosu sojowego.

opcjonalnie: prażony sezam do posypania dania


PRZYGOTOWANIE:
  1. Wołowinę i paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, a mini kukurydzę na 3 centymetrowe kawałki.
  2. Mięso zanurzamy w przygotowanej marynacie.
  3. Cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilę podsmażamy.
  4. Dodajemy paprykę.
  5. Po chwili dodajemy wołowinę i mini kukurydze.
  6. Smażymy wszystko razem około 5 minut.
  7. Dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy i przyprawy. Smażymy dodatkowe 3 minuty.
Gotową wołowinę podajemy ze smażonym, chińskim ryżem i posypujemy sezamem. Smacznego !! :)




2 komentarze:

  1. Iza powiem Ci że zaszalałaś....i to na bogato. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. Spróbuję, ponieważ składniki podpowiadają, że będzie mi smakować.

    OdpowiedzUsuń