poniedziałek, 17 sierpnia 2015

TAPENADA, CZYLI PASTA Z CZARNYCH OLIWEK


Tapenada pasuje idealnie do kanapek i makaronu spaghetti :) 

SKŁADNIKI:

  • 200 g czarnych oliwek
  • 100 g szprotek z puszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  1. Do blendera wsypujemy oliwki, szprotki oraz czosnek. Miksujemy.
  2. Pastę doprawiamy cytryną, oliwą, solą i pieprzem. Miksujemy ponownie (jeżeli pasta jest naszym zdaniem zbyt gęsta lub za mało aksamitna dodajemy odrobinę oliwy z oliwek). Gotowe :)

4 komentarze:

  1. Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feed and I hope you post again soon.
    Cigarettes

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, tapenada świetnie nadaje się też jako dodatek do zup :)

    OdpowiedzUsuń