poniedziałek, 6 kwietnia 2015

KURCZAK Z DIPEM Z OLIWY, LIMONKI, CHILLI I SZCZYPIORKU


SKŁADNIKI:
  • 1 pierś kurczaka
  • przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz
dip:
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • pół posiekanej papryczki chilli (bez pestek)
  • posiekany szczypiorek (tyle co chilli)
  • skórka otarta z 1/4 limonki
  • 1 łyżka soku z limonki

dodatkowo:
  • ryż ugotowany w wodzie z łyżką soli i curry

PRZYGOTOWANIE:
  1. Pierś kroimy w paski, doprawiamy i pieczemy 15 minut w 180 stopniach C.
  2. Dip: oliwę łączymy z miodem, sokiem z limonki, posiekanym szczypiorkiem i chilli oraz skórką z cytryny.
  3. Kurczaka podajemy z dipem i ryżem curry.

3 komentarze: