sobota, 7 czerwca 2014

KURCZAK Z CHILLI, CYTRYNĄ I LIMONKĄ + PIECZONE ZIEMNIAKI























..udało się przeprowadzić.. mieszkanie zostało pożegnane.. 

przepis:


SKŁADNIKI:

szaszłyki z kurczaka:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • marynata: 5 łyżek oleju rzepakowego, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki soku z limonki, łyżki skórki otartej z cytryny i limonki, 1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli, szczypta cukru, soli i pieprzu
pieczone ziemniaki:

  • 8 średniej wielkości młodych ziemniaków, sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, olej rzepakowy

dodatkowo:
  • zmrożone masło czosnkowe pokrojone w plastry
  • kilka pomidorków koktajlowych

PRZYGOTOWANIE:
  1. Łączymy składniki marynaty.
  2. Kurczaka kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski, dodajemy marynatę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  3. Ziemniaki dokładnie myjemy (najlepiej użyć szczoteczki kuchennej), następnie przekładamy na blachę nasmarowaną olejem rzepakowym, posypujemy przyprawami i pieczemy 40 minut w 200 st. C.
  4. Wcześniej przygotowanego kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i przekładamy do piekarnika z ziemniakami. Zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy dodatkowe 20 minut.
  5. Dodatki: danie podajemy z plastrami masła czosnkowego (do rozpuszczenia na gorących ziemniakach) i pomidorkami koktajlowymi.


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię nowe ziemniaki pieczone w mundurkach. Ostatnio piekę z dodatkiem wędzonej papryki, prawie jak z ogniska :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń