..udało się przeprowadzić.. mieszkanie zostało pożegnane..
przepis:
SKŁADNIKI:
szaszłyki z kurczaka:
- podwójna pierś z kurczaka
- marynata: 5 łyżek oleju rzepakowego, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki soku z limonki, łyżki skórki otartej z cytryny i limonki, 1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli, szczypta cukru, soli i pieprzu
pieczone ziemniaki:
dodatkowo:
- 8 średniej wielkości młodych ziemniaków, sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, olej rzepakowy
dodatkowo:
- zmrożone masło czosnkowe pokrojone w plastry
- kilka pomidorków koktajlowych
PRZYGOTOWANIE:
- Łączymy składniki marynaty.
- Kurczaka kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski, dodajemy marynatę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Ziemniaki dokładnie myjemy (najlepiej użyć szczoteczki kuchennej), następnie przekładamy na blachę nasmarowaną olejem rzepakowym, posypujemy przyprawami i pieczemy 40 minut w 200 st. C.
- Wcześniej przygotowanego kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i przekładamy do piekarnika z ziemniakami. Zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy dodatkowe 20 minut.
- Dodatki: danie podajemy z plastrami masła czosnkowego (do rozpuszczenia na gorących ziemniakach) i pomidorkami koktajlowymi.
Bardzo lubię nowe ziemniaki pieczone w mundurkach. Ostatnio piekę z dodatkiem wędzonej papryki, prawie jak z ogniska :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny pomysł :)
OdpowiedzUsuń