super dinner...
przepis:
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
grillowany łosoś
- filet z łososia norweskiego 600 g.
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy, suszony tymianek i bazylia
sałatka
- czerwona papryka
- 4 małe marchewki
- 2 pomarańcze
- 4 łyżeczki sosu worcester
- szczypta soli, pieprzu i chilli
puree z brokułów
- 2 brokuły
- 4 małe ziemniaki
- 7 łyżek śmietany 18%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
- Zaczynamy od przygotowania sałatki. Marchew i paprykę kroimy w słupki, następnie podsmażamy 4 minuty na odrobinie oleju rzepakowego i przekładamy do miski. 1,5 pomarańczy filetujemy, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Całość polewamy sokiem z pozostałej połówki pomarańczy i sosem worcester, następnie doprawiamy, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
- Puree z brokułów: ziemniaki i brokuły gotujemy (odpowiednio 25 i 10 minut), następnie blendujemy ze śmietaną i przyprawami.
- Łososia pozbawiamy skóry (ja zawsze układam go stroną z łuskami na rozgrzanej patelni i podgrzewam przez 30 sekund- wtedy z łatwością możemy odkroić skórę niczego nie marnując :), doprawiamy podanymi przyprawami i grillujemy po 5 minut z każdej strony.
- Na talerzu układamy kolejno brokułowe puree, grillowanego łososia i łyżkę słodko-pikantnej sałatki. Gotowe :)
Iza....jak zdrowo i kolorowo, aż miło oko zawiesić. :)
OdpowiedzUsuńNa łososia zawsze jestem chętny, ponieważ jest to bardzo smaczna ryba a do tego jak widać serwujesz również witaminki.
OdpowiedzUsuń