poniedziałek, 23 czerwca 2014

GRILLOWANY ŁOSOŚ Z POMARAŃCZOWĄ SAŁATKĄ NA BROKUŁOWYM PUREE




















super dinner...

przepis:

SKŁADNIKI (dla 4 osób):

grillowany łosoś
  • filet z łososia norweskiego 600 g.
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy, suszony tymianek i bazylia
sałatka
  • czerwona papryka
  • 4 małe marchewki
  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżeczki sosu worcester
  • szczypta soli, pieprzu i chilli
puree z brokułów
  • 2 brokuły 
  • 4 małe ziemniaki
  • 7 łyżek śmietany 18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:
  1. Zaczynamy od przygotowania sałatki. Marchew i paprykę kroimy w słupki, następnie podsmażamy 4 minuty na odrobinie oleju rzepakowego i przekładamy do miski. 1,5 pomarańczy filetujemy, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Całość polewamy sokiem z pozostałej połówki pomarańczy i sosem worcester, następnie doprawiamy, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
  2. Puree z brokułów: ziemniaki i brokuły gotujemy (odpowiednio 25 i 10 minut), następnie blendujemy ze śmietaną i przyprawami.
  3. Łososia pozbawiamy skóry (ja zawsze układam go stroną z łuskami na rozgrzanej patelni i podgrzewam przez 30 sekund- wtedy z łatwością możemy odkroić skórę niczego nie marnując :), doprawiamy podanymi przyprawami i grillujemy po 5 minut z każdej strony.
  4. Na talerzu układamy kolejno brokułowe puree, grillowanego łososia i łyżkę słodko-pikantnej sałatki. Gotowe :)





Grilluj z łososiem norweskim!

2 komentarze:

  1. Dieta moja pasja.23 czerwca 2014 19:32

    Iza....jak zdrowo i kolorowo, aż miło oko zawiesić. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na łososia zawsze jestem chętny, ponieważ jest to bardzo smaczna ryba a do tego jak widać serwujesz również witaminki.

    OdpowiedzUsuń