niedziela, 17 listopada 2013

MAKARONOWE MUSZLE Z RICOTTĄ






















przepis i zdjęcia:


SKŁADNIKI:

nadzienie:

  • 250 g ricotty
  • 8 plasterków polędwicy sopockiej (pokrojonej w kostkę)
  • czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • średniej wielkości cebula (pokrojona w kostkę)
  • świeżo mielony pieprz kolorowy, szczypta soli
sos:

  • pół puszki krojonych pomidorów
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie

dodatkowo:
  • 12 muszli makaronowych
  • 50 g tartej mozzarelli

PRZYGOTOWANIE:
  1. Makaron gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie.
  2. Krojone pomidory mieszamy z posiekanym czosnkiem i ziołami prowansalskimi, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  3. Farsz: Na patelnię wrzucamy paprykę, następnie polędwicę i cebulkę. Smażymy razem około 8-10 minut, dodajemy ricottę i doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Każdą muszlę nadziewamy farszem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem.
  5. Pieczemy 40 minut w 200 st.C.




2 komentarze:

  1. a ja bym zamiast polędwicy dał jakiejś wędzonej szyneczki, albo kiełbaski, żeby było to trochę czuć. Przepis zacny i na pewno spróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastanawiałam się właśnie żeby kupic ten makaron.
    Ten przepis wygląda obłędnie
    Zapraszam serdecznie do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek i na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń