sobota, 9 listopada 2013

DOMOWE BURGERY Z CHILLI





















listopad... początek okresu w którym bardzo lubię przechadzać się ulicami.. jest dosyć zimno, ale ja jestem już ciepło ubrana i pogodzona ze zmianą temperatury.. 
... jest urokliwie i spokojnie...


przepis i zdjęcia:


SKŁADNIKI (na 2 sztuki):
  • 180 g mielonej wołowiny
  • średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki oleju, sól, młotkowany pieprz kolorowy, sos worcestershire, pieprz chilli cayenne

dodatkowo:
  • 2 bułki pszenne (pakowane -z możliwością podgrzewania w piekarniku)
  • kilka konserwowych papryczek jalapeno
  • garść rukoli
  • 2 plastry pomidora
  • 2 plastry żółtego sera
  • garść kiełków rzodkiewki
  • odrobina prażonej cebulki
  • masło

PRZYGOTOWANIE:
  1. Bułki pszenne wstawiamy na 10 minut do piekarnika. 
  2. Cebulę siekamy, następnie mieszamy z wołowiną, przyprawami i olejem.
  3. Formujemy owalne kotleciki i smażymy po 3  minuty z każdej strony.
  4. Jeszcze ciepłe bułeczki kroimy na połówki. Na każdym spodzie układamy kolejno: rukolę z kiełkami, prażoną cebulkę, pomidora, ser, wołowinę i wierzch bułki. Całość przebijamy patyczkiem do szaszłyków. Smacznego :)




2 komentarze:

  1. ile bym dziś dała za takiego burgera <3 wygląda niesamowicie! :)

    OdpowiedzUsuń