...biała potrawa.. białe składniki..
przepis i zdjęcie:
- filet ulubionej, białej ryby ( użyłam mrożonego grenadiera)
- 150 g śmietany 18 %
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka soli i pieprzu cytrynowego
- 20 g tartego żółtego sera
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- mała pietruszka (korzeń)
- 0,5 małego selera
- 0,5 kalafiora
- 100 ml mleka
- szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
- 200 g mrożonych liści szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli, pieprzu i chilli
- Śmietanę łączymy z sokiem z cytryny i serem żółtym, następnie doprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym.
- Powyższą mieszanką zalewamy umieszczone w naczyniu żaroodpornym rybne filety. Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
- Ziemniaki, seler i pietruszkę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (około 25 minut). Po 10 minutach zaczynamy gotować podzielonego na różyczki kalafiora (około 15 minut). Warzywa odcedzamy i miksujemy z dodatkiem mleka i przypraw (gałka muszkatołowa, sól i pieprz).
- Na odrobinie oleju podsmażamy posiekane ząbki czosnku i dodajemy mrożony szpinak. Kiedy się rozpuści doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i chilli.
- Całość podajemy jak widać na załączonym zdjęciu :)
Pyyyycha rybka!Prosty przepis a uczta niesamowita ! REWELACJA
OdpowiedzUsuń