czwartek, 17 października 2013

RYBA ZAPIEKANA W SOSIE ŚMIETANOWO-CYTRYNOWYM Z PUREE Z BIAŁYCH WARZYW



















...biała potrawa.. białe składniki..

przepis i zdjęcie:

SKŁADNIKI :
  • filet ulubionej, białej ryby ( użyłam mrożonego grenadiera)
Sos śmietanowo-cytrynowy:
  • 150 g śmietany 18 %
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka soli i pieprzu cytrynowego
  • 20 g tartego żółtego sera
Puree z białych warzyw:
  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • mała pietruszka (korzeń)
  • 0,5 małego selera
  • 0,5 kalafiora
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
  • 200 g mrożonych liści szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzu i chilli

PRZYGOTOWANIE:
  1. Śmietanę łączymy z sokiem z cytryny i serem żółtym, następnie doprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym.
  2. Powyższą mieszanką zalewamy umieszczone w naczyniu żaroodpornym rybne filety. Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
  3. Ziemniaki, seler i pietruszkę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (około 25 minut). Po 10 minutach  zaczynamy gotować podzielonego na różyczki kalafiora (około 15 minut). Warzywa odcedzamy i miksujemy z dodatkiem mleka i przypraw (gałka muszkatołowa, sól i pieprz).
  4. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekane ząbki czosnku i dodajemy mrożony szpinak. Kiedy się rozpuści doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i chilli.
  5. Całość podajemy jak widać na załączonym zdjęciu :)


1 komentarz: