czwartek, 10 października 2013

KLASYCZNY TATAR WOŁOWY





















...Tatarzy umieszczali soloną koninę pod siodłem.. trochę pojeździli i mięso było gotowe do spożycia... smakołyk?


przepis i zdjęcie:


SKŁADNIKI:
  • 80 g polędwicy wołowej 
  • pół cebuli
  • 2 małe ogórki kiszone
  • jajko (tylko żółtko)
  • dodatkowo: oliwa z oliwek, sos worcestershire, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. Wołowinę szatkujemy i formujemy okrąg z zagłębieniem w środku.
  3. Jajko parzymy (przelewamy wrzątkiem), oddzielamy żółtko od białka i umieszczamy je w zagłębieniu polędwicy.
  4. Gotowego tatara układamy z posiekaną cebulką i ogórkami na talerzu. Osobno podajemy oliwę, sos worcestershire, sól i pieprz (wiele radości daje mi mieszanie mięsa z przyprawami i oliwą... myślę, że każdy z przyjemnością i zgodnie z własnymi preferencjami samodzielnie doprawi tatara :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz