...Tatarzy umieszczali soloną koninę pod siodłem.. trochę pojeździli i mięso było gotowe do spożycia... smakołyk?
przepis i zdjęcie:
SKŁADNIKI:
- 80 g polędwicy wołowej
- pół cebuli
- 2 małe ogórki kiszone
- jajko (tylko żółtko)
- dodatkowo: oliwa z oliwek, sos worcestershire, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Wołowinę szatkujemy i formujemy okrąg z zagłębieniem w środku.
- Jajko parzymy (przelewamy wrzątkiem), oddzielamy żółtko od białka i umieszczamy je w zagłębieniu polędwicy.
- Gotowego tatara układamy z posiekaną cebulką i ogórkami na talerzu. Osobno podajemy oliwę, sos worcestershire, sól i pieprz (wiele radości daje mi mieszanie mięsa z przyprawami i oliwą... myślę, że każdy z przyjemnością i zgodnie z własnymi preferencjami samodzielnie doprawi tatara :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz