Niedziela.. pora na odrobinę słodkości :)
przepis i zdjęcia:
SKŁADNIKI:
nadzienie:
- 600 g świeżych jagód
- 1 łyżka tartej bułki
ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 3 żółtka
- skórka otarta z 1 cytryny
migdałowa kruszonka:
- 90 g masła
- 80 g mąki krupczatki
- 80 g cukru pudru
- 60 g zmielonych migdałów
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
- Ze składników na ciasto zagniatamy gładką masę i wstawiamy ją na godzinę do lodówki.
- Rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia blachę (25x25 cm).
- Pieczemy 10-12 minut w 180 st.C. Studzimy.
- Kruszonka: mieszamy mąkę, cukier puder, mielone migdały i ekstrakt waniliowy. Składniki zalewamy ciepłym, roztopionym masłem i rozcieramy palcami na grudki.
- Ciasto oprószamy odrobiną bułki tartej, wykładamy umyte jagody i posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 minut w 180 st.C.
Cudowne ciacho :) Ale smacznie wygląda, do kawki jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda i na pewno tak samo smakuje
OdpowiedzUsuńpyszne <3
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis do Jagodowej akcji:)