piątek, 31 maja 2013

WANILIOWE BABECZKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ



















..skrupulatne przygotowania.. i są :) moje pierwsze cupcakes...

a dziś.. obejrzę korespondencje i Pana Bodzianowskiego. ciekawe.... 


przepis i zdjęcia:


SKŁADNIKI:

ciasto:
  • 120 ml mleka
  • 4 krople aromatu waniliowego
  • 120 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • tabliczka białej czekolady (kilka kostek odkładamy, żeby ozdobić gotowe babeczki:)
  • szczypta soli
krem:
  • 150 g mascarpone
  • 75 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE:

ciasto:
  1. Mleko wlewamy do  średniej wielkości garnka, dodajemy ekstrakt waniliowy, masło i połamaną czekoladę. Gotujemy powoli (cały czas mieszając), aż wszystkie składniki się połączą. Studzimy.
  2. Łączymy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Mieszamy z roztopionymi wcześniej składnikami i jajkiem.
  3. Napełniamy papilotki do 2/3 wysokości i pieczemy 30 minut w 170 stopniach C.
krem:

Serek mascarpone doprawiamy cukrem pudrem i sokiem z cytryny, masę przekładamy do szprycy i chłodzimy przez godzinę w lodówce.

Babeczki dekorujemy serkiem i kawałkami białej czekolady :)





5 komentarzy:

  1. Ale masz rewelacyjne foremki...w takim czymś to aż miło wypiekać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak - foremki sylikonowe są rewelacyjne do pieczenia :) robię babeczki podobnie lecz dodaję kawałek czekolady do środka i w trakcie pieczenia czekolada wsiąka w ciasto - mniama. Przepis rewelacyjny - b. dziękuje :)

      Usuń
  2. Ślicznie wyglądają :) Gratuluję debiutu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodkie babeczki! Miałam gdzieś takie foremki, ale przy przeprowadzcce się gdzieś zapodziały :(

    OdpowiedzUsuń