Zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań.. szybkie w przygotowaniu, sycące i bardzo ostre... :)
przepis i zdjęcia:
SKŁADNIKI:
- podwójna pierś kurczaka
- przyprawy: zioła prowansalskie, ostra papryka, curry, czosnek, pieprz, sól
- 1 czerwona papryczka chilli
- 125 g sera z błękitną pleśnią (u mnie ser lazur)
- 200 g śmietany 12 %
PRZYGOTOWANIE:
- Piersi kurczaka kroimy w paski i doprawiamy podanymi przyprawami.
- Pozbawione nasion chilli kroimy w drobne plasterki (kilka sztuk możemy zostawić, aby wzbogacić walory wizualne finalnego dania :)
- Kawałki kurczaka i papryczkę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy śmietanę i wszystko razem zostawiamy na kilka minut na małym ogniu.
- Dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Gotowy sos podajemy z ryżem lub kuskusem.
Bo kurczak jest dobry na wszystko....:) Fajny przepis, z błękitnym nie robiłam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń