poniedziałek, 13 maja 2013

KURCZAK W PIKANTNYM SOSIE Z SERA PLEŚNIOWEGO




















Zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań.. szybkie w przygotowaniu, sycące i bardzo ostre... :)


przepis i zdjęcia:


SKŁADNIKI:
  • podwójna pierś kurczaka
  • przyprawy: zioła prowansalskie, ostra papryka, curry, czosnek,  pieprz, sól
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 125 g sera z błękitną pleśnią (u mnie ser lazur)
  • 200 g śmietany 12 %

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piersi kurczaka kroimy w paski i doprawiamy podanymi przyprawami.
  2. Pozbawione nasion chilli kroimy w drobne plasterki (kilka sztuk możemy zostawić, aby wzbogacić walory wizualne finalnego dania :)
  3. Kawałki kurczaka i papryczkę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy śmietanę i wszystko razem zostawiamy na kilka minut na małym ogniu.
  4. Dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Gotowy sos podajemy z ryżem lub kuskusem.







1 komentarz:

  1. Bo kurczak jest dobry na wszystko....:) Fajny przepis, z błękitnym nie robiłam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń