sobota, 24 listopada 2012

MAKARON Z PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I SEREM PLEŚNIOWYM







































SKŁADNIKI (na 4 porcje):
  • 350 g makaronu (rurki)
  • 4 plasterki szynki
  • 100 g posiekanych i 40 g całych orzechów włoskich 
  • śmietana 18%
  • 80 g sera camembert
  • 0/5 cebulki czerwonej i 0/5 cebulki żółtej
  • pietruszka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie.
  2. Posiekane orzechy prażyć przez 3 minuty na patelni, odłożyć na bok.
  3. Pietruszkę i cebulę drobno posiekać. Szynkę pokroić w kostkę.
  4. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulki, krótko przesmażyć.
  5. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę.
  6. Dodać ser pleśniowy i śmietanę.
  7. Dodać posiekane orzechy włoskie. Gotować na małym ogniu około 5 minut. 
  8. Doprawić solą i pieprzem.
  9. Dodać pietruszkę.
  10. Podawać makaron z sosem- posypane całymi orzechami i odrobiną pietruszki.
Zamiast śmietany i sera pleśniowego można użyć sera ricotta.



1 komentarz:

  1. Na zupę najlepsza jest dynia Hokkaido.

    OdpowiedzUsuń