SKŁADNIKI (na 4 porcje):
- 350 g makaronu (rurki)
- 4 plasterki szynki
- 100 g posiekanych i 40 g całych orzechów włoskich
- śmietana 18%
- 80 g sera camembert
- 0/5 cebulki czerwonej i 0/5 cebulki żółtej
- pietruszka
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie.
- Posiekane orzechy prażyć przez 3 minuty na patelni, odłożyć na bok.
- Pietruszkę i cebulę drobno posiekać. Szynkę pokroić w kostkę.
- Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulki, krótko przesmażyć.
- Dodać pokrojoną w kostkę szynkę.
- Dodać ser pleśniowy i śmietanę.
- Dodać posiekane orzechy włoskie. Gotować na małym ogniu około 5 minut.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać pietruszkę.
- Podawać makaron z sosem- posypane całymi orzechami i odrobiną pietruszki.
Zamiast śmietany i sera pleśniowego można użyć sera ricotta.
Na zupę najlepsza jest dynia Hokkaido.
OdpowiedzUsuń