sobota, 2 lutego 2019

DORSZ I PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU


SKŁADNIKI (dla 2 osób):
  • 2 polędwiczki z dorsza
  • mąka
  • jajko
  • pieprz cytrynowy
  • 250 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 ziemniak
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  •  chilli -mieszanka przypraw w młynku

PRZYGOTOWANIE:

Puree z groszku: 
  1. Ziemniaka kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie prawie miękki.
  2. Do ziemniaka dodajemy zielony groszek, gotujemy razem do miękkości.
  3. Warzywa odcedzamy, doprawiamy (gałką, solą, pieprzem) i blendujemy na gładką masę. Puree nakładamy na talerze i posypujemy odrobiną chilli.
Polędwica z dorsza:
  1. Dorsza doprawiamy pieprzem cytrynowym i panierujemy w mące, w jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym. Przekładamy na talerze.
Gotowe, smacznego :)

1 komentarz: