środa, 1 listopada 2017

PIECZONA DORADA


SKŁADNIKI (dla 2 osób):
  • dorady (umyte i wypatroszone)
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • przyprawy: pieprz, sól, ostra papryka
  • pęczek świeżego koperku
dodatkowo:
  • ziemniaków (+przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, ostra papryka + 2 łyżki oliwy)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku 2 cm.
  2. Pokrojone wrzucamy do zimniej, osolonej wody i czekamy aż woda się zagotuje (wtedy od razu odcedzamy).
  3. Łączymy ziemniaczki z przyprawami i oliwą i układamy na środku blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Sok z cytryny łączymy z olejem rzepakowym, solą, pieprzem i ostrą papryką.
  5. Powstałą mieszanką nacieramy dorady z zewnątrz, a do środka wkładamy kilka gałązek koperku.
  6. Dorady układamy obok ziemniaków na blaszce i pieczemy razem 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz