niedziela, 17 lipca 2016

RISOTTO Z MARCHEWKĄ I POREM



SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanka ryżu do risott0
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego (u mnie z kostki)
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 50 g sera żółtego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, 2 łyżki oliwy truflowej

PRZYGOTOWANIE:
  1. Przygotowanie składników: marchew i pora kroimy w drobną kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez 3 minuty marchewkę.
  3. Marchew doprawiamy ziołami prowansalskimi, dodajemy pora i mieszamy. 
  4. Warzywa rozchylamy na bok patelni, wsypujemy ryż do risotto i smażamy kolejne 2 minuty. Mieszamy składkiki.
  5. Zmniejszamy ogień i na patelnie wlewamy 0,5 szklanki bulionu. Gotujemy pod przykryciem, dość często mieszając. Powtarzamy czynność do czasu, kiedy ryż będzie miękki. Na końcu dodajemy starty ser żółty i mieszamy. Gotowe, smacznego !! :)



1 komentarz: