środa, 27 lipca 2016

GOTOWANY ŁOSOŚ Z SOSEM KOPERKOWYM




SKŁADNIKI (dla 3 osób):
  • 3 kawałki łososia (około 120 g każdy)
  • przyprawy: pieprz i sól
  • 1,5 litra bulionu warzywnego (u mnie z kostki)

sos koperkowy:
  • 100 g śmietany 12 %
  • garść posiekanego, świeżego koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

dodatkowo: risotto z marchewką i porem

PRZYGOTOWANIE:
  1. Kawałki łososia nacieramy solą i pieprzem.
  2. W głębokiej patelni lub garnku doprowadzamy do wrzenia bulion warzywny. Wrzucamy do niego kawałki łososia i gotujemy na małym ogniu 15-20 minut (jest to pomysł Karola Okrasy na soczystego łososia i zminimalizowanie zapachu ryby w domu :)
  3. Przygotowanie sosu: łączymy śmietanę z posiekanym koperkiem i przyprawami.
  4. Ugotowanego łososia podajemy z sosem koperkowym i risotto z marchewką i porem.
Smacznego !! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz