sobota, 16 kwietnia 2016

FESTIWAL RESTAURANT WEEK W ŁODZI


W dniach 1-10 kwietnia 2016r. odbywała się w Łodzi pierwsza edycja światowego festiwalu 
kulinarnego Restaurant Week. Udział w wydarzeniu jest doskonałą okazją do spróbowania za jedyne 39 zł. niezwykłego trzydaniowego menu (przystawka, danie główne, deser) w najlepszych restauracjach w mieście :)

Tematem przewodnim kwietniowego festiwalu było hasło "Kwitnąca scena restauracyjna". Dotyczy ono niesamowitego rozwoju polskiej kuchni w ostatnich latach (odwaga i nowe rozwiązania kulinarne stosowane przez Restauratorów i Szefów Kuchni, powrót świeżych i lokalnych produktów, większa liczba wymagających gości odwiedzających restauracje).

W festiwalu brały udział 22 łódzkie restauracje. W każdej z nich do wyboru były dwie wersje menu - zawierające dania mięsne oraz dania wegetariańskie/wegańskie. 

Ja odwiedziłam trzy miejsca :) Quale Restaurant, Revelo Rezydencja&Restauracja oraz Motywy.

Quale Restaurant

Przystawka: Zębacz / por / koper włoski
Duszony zębacz podany na kremowym risotto z pora i sałatka z kopru włoskiego
Danie główne: brzuch wieprzowy / seler / jabłko
Karmelizowany brzuch wieprzowy podany na selerowym remoulade i jabłkowym puree
Deser: biała czekolada / cytryna / płatki owsiane
Powietrze z białej czekolady podane na kremie cytrynowym oraz waflem z płatków owsianych

Przystawka
Zębacz / por / koper włoski 
Duszony zębacz podany na kremowym risotto z pora i sałatka z kopru włoskiego


Zębacza (zobaczcie- dość przerażająca ryba) jadłam pierwszy raz i muszę przyznać, że bardzo mi smakował. Ryba była zwarta i nie rozpadała się, a jednocześnie była miękka. Myślę, że to głównie zasługa umiejętności kucharzy :) Dodatkowo kremowe risotto z kaszy quinoa z porem i chrupiącymi ziołami oraz orzeźwiająca sałatka z grejpfrutem.
Danie główne
brzuch wieprzowy / seler / jabłko
Karmelizowany brzuch wieprzowy podany na selerowym remoulade i jabłkowym puree


Myślę, że danie główne bardziej przypadło do gustu męskiej części odwiedzających... Dla mnie tytułowy brzuszek wieprzowy był trochę za tłusty :( Nielicząc tego małego minusa dodatki w postaci zielonego jabłka i sosu selerowego aromatyzowanego truflami idealnie pasowały do duszonego mięsa.
Deser
biała czekolada / cytryna / płatki owsiane
Powietrze z białej czekolady podane na kremie cytrynowym oraz waflem z płatków owsianych


Po daniu głównym dostałam"odświeżacz" w postaci gałki sorbetu z czerwonej pomarańczy z koperkiem :) Obecnie w kuchni panuje moda na łączeniu ze sobą pozornie niepasujących do siebie składkików dla uzyskania nowego, ciekawego smaku.. i o dziwo koperek nawet pasuje do pomarańczy :) 
Pełna rześkości przeszłam do deseru, w którym najbardziej podobało mi się znikające w ustach powietrze z białej czekolasy :) Fajnie, że deser nie był za słodki.

Revelo Rezydencja&Restauracja

PrzystawkaKrem z pieczonych buraków, warzywa confit, pieczony kozi ser, jajko sous vide, kawior malinowo-balsamiczny
Danie główne: Baweta z dojrzewającej wołowiny, ziemniaki boulanger, demi glace z gorzkiej czekolady, ziemia truflowa, warzywa
Deser: Ganache czekoladowy, dekonstrukcja pigwy, ziemia orzechowa

Przystawka
Krem z pieczonych buraków, warzywa confit, pieczony kozi ser, jajko sous vide, kawior malinowo-balsamiczny


Krem z dużą ilością dodatków jak grillowana cukinia i bakłażan, kozi ser, czy chrupiący kawior malinowo-balsamicznym. Zupa mogłaby być mniej słodka, a bardziej wytrawna.
Danie główne
Baweta z dojrzewającej wołowiny, ziemniaki boulanger, demi glace z gorzkiej czekolady, ziemia truflowa, warzywa


Danie było troche przekombinowane.. Najbardziej smakowała mi wołowina z sosem czekoladowym (nie przepadam za tym połączeniem, jednak tutaj smakowało bardzo w porządku :) Duży minus za chrupkę z sera żółtego, która była maksymalnie spalona i zabijała smak całego dania :(
Deser
Ganache czekoladowy, dekonstrukcja pigwy, ziemia orzechowa


Brakowało mi tutaj na przykład malin :) Nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale porcja deseru była za duża i trochę zmęczyłam się jedząć to ciastko czekoladowe :p 

Motywy

Przystawka: Kremowa zupa z botwinki i buraka z dodatkiem kwaśnego jabłka, koziego sera i kaczki sous-vide
Danie główne: Udziec cielęcy podany na purée selerowo-szałwiowym z sosem kaparowym oraz chipsem z polskiej szynki dojrzewającej
Deser: Kremowy sernik z cytrusową kruszonką i sorbetem z owoców leśnych

Przystawka
Kremowa zupa z botwinki i buraka z dodatkiem kwaśnego jabłka, koziego sera i kaczki sous-vide


Krem z buraka po raz drugi :) Popularne i zdrowe warzywo wraca do łask i jest coraz częściej wykorzystywane w polskich restauracjach. Tym razem krem był bardziej wytrawny, przełamany kwaśnym jabłkiem i kozim serem. Dodatkowo rozpływająca się kaczka. Pycha :)
Danie główne
Udziec cielęcy podany na purée selerowo-szałwiowym z sosem kaparowym oraz chipsem z polskiej szynki dojrzewającej


Danie chętnie zjadłabym ponownie :) Szczególnie smakowało mi puree selerowo szałwiowe (które z pewnością spróbuję przygotować w domu) oraz trochę dziwny, kwaskowy sos kaparowo- balsamiczny. 
Deser
Kremowy sernik z cytrusową kruszonką i sorbetem z owoców leśnych


Pierwszy raz jadłam kruszonkę bez cukru :p Całość fajnie skomponowana, połączenie smaku słodkiego z kwaśnym to to co lubię w deserach :) Nie zjadłam tylko ziół, ponieważ ich smak zupełnie mi tutaj nie pasował, jednak ładnie prezentowały się na talerzu... Deser był bardzo smaczny :)

Podsumowując cieszę się, że kolejne kulinarne wydarzenie zawitało do Łodzi i mogłam w nim uczestniczyć :) Zwycięzcami mojego małego rankindu ogłaszam Quale Restaurant i Motywy.

1 komentarz:

  1. A to miałaś ucztę, jedno danie ładniejsze od drugiego :)

    OdpowiedzUsuń