sobota, 26 marca 2016

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SOSEM GRZYBOWYM


SKŁADNIKI:
  • 400g polędwicy wieprzowej
  • marynata do mięsa: łyżka oleju rzepakowego, sól, pieprz, wędzona papryka, czosnek granulowany, majeranek
  • 250 g podgrzybków (u mnie podgrzybki mrożone w całości)
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • zielona pietruszka

dodatkowo:
  • woreczek ugotowanej kaszy jaglanej

PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczka wieprzowa:
  1. Marynata do mięsa: łączymy olej rzepakowy, majeranek, wędzoną paprykę, czosnek, pieprz i szczyptę soli.
  2. Polędwiczkę kroimy na 6 kawałków, przekładamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Polędwiczkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. 
Sos grzybowy:
  1. Grzyby rozmrażamy. Większe kapelusze kroimy w dużą kostkę, mniejsze zostawiamy w całości.
  2. Cebulkę siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju rzepakowym.
  3. Dodajemy rozmrożone grzyby. Podsmażamy 10-15 minut.
  4. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe polędwiczki podajemy z kaszą jaglaną polaną sosem grzybowym. Całość posypujemy dużą ilością posiekanej, zielonej pietruszki. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz