Sezon na dynię uważam za oficjalnie rozpoczęty :)
SKŁADNIKI:
- 1 kg dyni
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki masła
- 400 ml bulionu warzywnego
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
dodatkowo:
- prażone pestki dyni
- szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
- Dynię obieramy, pozbawiamy miękkiego środka i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w plasterki.
- W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy dynię, czosnek, chilli, czerwoną cebulę i podsmażamy.
- Wszystko zalewamy bulionem (doskonale sprawdzi się wrzątek z warzywną kostką rosołową;) i gotujemy 25 minut.
- Doprawiamy podanymi przyprawami i blendujemy.
- Krem z dyni podajemy posypany szczypiorkiem i prażonymi pestkami dyni. Gotowe !! :)
Ja tez juz powoli zaczynam dyniowanie...
OdpowiedzUsuńSympatyczna zupa, bardzo lubie takie jesienne smaki!
:)
Izunia jaka dyniowa uczta. Zawsze mnie zachwyca ten kolorek :)
OdpowiedzUsuńZupa wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNa jesień idealna.
Najlepsza jest dynia odmiany Hokkaido dostępna jesienią w handlu.
OdpowiedzUsuń