KURCZAK W TEMPURZE
SKŁADNIKI:
- pierś kurczaka
- przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz
- 70g panierki Tempura
- 70 ml wody
- olej rzepakowy
dodatkowo:
(pół woreczka ugotowanego ryżu, jajko, posiekany szczypiorek, przyprawa do kuchni chińskiej-> składniki podsmażamy razem na rozgrzanej patelni)
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy podanymi przyprawami.
- Tempurę mieszamy z wodą w proporcji 1:1.
- Kawałki kurczaka panierujemy w tempurze i smażymy 15 minut w głębokim oleju.
- Kurczaka podajemy ze smażonym ryżem i sosem barbecue. Smacznego :)
Iza ładne kąski kurczaka :)
OdpowiedzUsuńCiekawe danie :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała :)
Mniam, smakowity obiad. Na kurczak z ryżem zawsze mam ochotę! :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam szeroką wiedzę kulinarną blogerki.
OdpowiedzUsuńPopieram stosowanie oleju rzepakowego, bo jest on rzeczywiście najwartościowszy.
Dodam uwagę dot. technologii przygotowania bułki tartej do polania brukselki i innych jarzyn. Należy najpierw na suchej patelni lekko zrumienić bułkę, a potem dodać masło.
Powodzenia!