poniedziałek, 5 października 2015

KURCZAK W TEMPURZE





SKŁADNIKI:
  • pierś kurczaka 
  • przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz
  • 70g panierki Tempura
  • 70 ml wody
  • olej rzepakowy

dodatkowo:
  • smażony ryż 
(pół woreczka ugotowanego ryżu, jajko, posiekany szczypiorek, przyprawa do kuchni chińskiej-> składniki podsmażamy razem na rozgrzanej patelni)
  • sos barbecue

PRZYGOTOWANIE:
  1. Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy podanymi przyprawami.
  2. Tempurę mieszamy z wodą w proporcji 1:1.
  3. Kawałki kurczaka panierujemy w tempurze i smażymy 15 minut w głębokim oleju.
  4. Kurczaka podajemy ze smażonym ryżem i sosem barbecue. Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Ciekawe danie :)
    Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, smakowity obiad. Na kurczak z ryżem zawsze mam ochotę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podziwiam szeroką wiedzę kulinarną blogerki.
    Popieram stosowanie oleju rzepakowego, bo jest on rzeczywiście najwartościowszy.
    Dodam uwagę dot. technologii przygotowania bułki tartej do polania brukselki i innych jarzyn. Należy najpierw na suchej patelni lekko zrumienić bułkę, a potem dodać masło.
    Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń