listopad...
początek okresu w którym bardzo lubię przechadzać się ulicami.. jest dosyć zimno, ale ja jestem już ciepło ubrana i pogodzona ze zmianą temperatury..
... jest urokliwie i spokojnie...
przepis i zdjęcia:
SKŁADNIKI (na 2 sztuki):
- 180 g mielonej wołowiny
- średniej wielkości cebula
- 2 łyżki oleju, sól, młotkowany pieprz kolorowy, sos worcestershire, pieprz chilli cayenne
dodatkowo:
- 2 bułki pszenne (pakowane -z możliwością podgrzewania w piekarniku)
- kilka konserwowych papryczek jalapeno
- garść rukoli
- 2 plastry pomidora
- 2 plastry żółtego sera
- garść kiełków rzodkiewki
- odrobina prażonej cebulki
- masło
PRZYGOTOWANIE:
- Bułki pszenne wstawiamy na 10 minut do piekarnika.
- Cebulę siekamy, następnie mieszamy z wołowiną, przyprawami i olejem.
- Formujemy owalne kotleciki i smażymy po 3 minuty z każdej strony.
- Jeszcze ciepłe bułeczki kroimy na połówki. Na każdym spodzie układamy kolejno: rukolę z kiełkami, prażoną cebulkę, pomidora, ser, wołowinę i wierzch bułki. Całość przebijamy patyczkiem do szaszłyków. Smacznego :)
ile bym dziś dała za takiego burgera <3 wygląda niesamowicie! :)
OdpowiedzUsuńo Kyrie elejson!
OdpowiedzUsuń