czwartek, 2 maja 2013

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE Z ZIELONEGO PIEPRZU



sztandarowy obiad na Święto Flagi :)


przepis i zdjęcia:


SKŁADNIKI:
  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • marynata: łyżka jasnego sosu sojowego, łyżeczka sosu worcestershire, ostra papryka, czosnek granulowany, tymianek, pieprz
  • 4 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
  • śmietana 18 % (150 g)
  • przyprawy: pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE:
  1. Polędwicę kroimy na kotleciki szerokości 1,5 cm.. każdy lekko ubijamy otwartą dłonią (pamiętamy, żeby nie używać tłuczka.. nie ma takiej potrzeby- jest to delikatne i kruche mięso). 
  2. Łączymy składniki marynaty, dodajemy pokrojoną polędwicę, mieszamy i zostawiamy na 24 godziny w lodówce.
  3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.. smażymy kotleciki po około 3 minuty z każdej strony.
  4. Kiedy mięso jest już prawie gotowe przygotowujemy sos. W małym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy 4 łyżeczki marynowanego pieprzu i chwilę podsmażamy. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Plastry polędwicy podajemy z sosem, pieczonymi ziemniakami i szaszłykami z warzyw. Smaczego !! :)

Kolorowy szaszłyk z cukinią, pieczarkami i pomidorem:
http://izabelagotuje.blogspot.com/2013/04/kolorowy-szaszyk-z-cukinia-pieczarkami.html
Pieczone ziemniaki:
Młode ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, suszymy. Każdy polewamy odrobiną oliwy, solimy i zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Pieczemy do miękkości ziemniaków, około 50 minut w 180 st. C.







4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis. Polędwiczki musiały być bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sos z zielonego pieprzu, w zestawieniu z resztą - Pyszności !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie smaczne szaszłyki i polędwiczki. Super pomysł na sos :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. na niedzielny obiad a najlepiej na grilla, mniam :).

    OdpowiedzUsuń