piątek, 31 sierpnia 2012

SOS TZATZIKI



 SKŁADNIKI:

  • 200ml gęstego jogurtu naturalnego 
  • 2 średnie ogórki świeże 
  • 4 ząbki czosnku 
  • sok z cytryny 
  • sól, pieprz, 4 łyżki oliwy
  • oliwki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Ogórka umyć i zetrzeć na średniej tarce, oprószyć lekko solą, odsączyć (przełożyć na sitko - zostawić tak na ok. 20 min. aby odciekł nadmiar wody a potem lekko odcisnąć). Przecisnąć przez praskę obrany czosnek.
Ogórek i czosnek dodać do jogurtu. Doprawić sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Wymieszać. Udekorować oliwkami. Włożyć do lodówki na pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz