SKŁADNIKI:
- 60 dag ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę i ugniatamy w misce. Dzielimy na 4 części. W 1 z 4 części wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy 1 jajko i szczyptę soli.
- Ugniatamy (jeżeli ciasto jest za mokre i nie trzyma się, to dodajemy jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej).
- Rolujemy ciasto w częściach, kroimy i formujemy kluski z dziurką.
- Gotujemy osoloną wodę w garnku. Wrzucamy kluseczki i mieszamy od czasu do czasu. Gotujemy około 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
MROŻONE. Nie dodajemy jajka (ponieważ po mrożeniu rozpadną się w trakcie gotowania), surowe kluseczki (przyrządzone jak wyżej) układamy na tacce, żeby się nie posklejały. Po wstępnym mrożeniu trzymam w woreczku w zamrażalce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz