piątek, 31 sierpnia 2012

KLUSKI ŚLĄSKIE


SKŁADNIKI:
  • 60 dag ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko 
  •  szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i  ugniatamy w misce. Dzielimy na 4 części. W 1 z 4 części wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy 1 jajko i szczyptę soli.
  2. Ugniatamy (jeżeli ciasto jest za mokre i nie trzyma się, to dodajemy jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej).
  3. Rolujemy ciasto w częściach, kroimy i formujemy kluski z dziurką.
  4. Gotujemy osoloną wodę w garnku. Wrzucamy kluseczki i mieszamy od czasu do czasu. Gotujemy około 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

MROŻONE. Nie dodajemy jajka (ponieważ po mrożeniu rozpadną się w trakcie gotowania), surowe kluseczki (przyrządzone jak wyżej) układamy na tacce, żeby się nie posklejały. Po wstępnym mrożeniu trzymam w woreczku w zamrażalce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz