sobota, 10 września 2016

RISOTTO Z MAŁŻAMI


SKŁADNIKI:
  • 1/2 szklanki ryżu do risott0
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (u mnie z kostki)
  • małże wędzone (słoiczek 200g)
  • 1 cebulka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 20 sztuk czarnych oliwek
  • garść zielonej pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, papryka słodka

PRZYGOTOWANIE:
  1. Przygotowanie składników: cebulę kroimy w kostkę, czarne oliwki w plasterki, pietruszkę siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez 3 minuty cebulkę.
  3. Dodajemy małże i pomidory z puszki.
  4. Małże i warzywa rozchylamy na bok patelni, wsypujemy ryż do risotto i smażamy kolejne 2 minuty. Mieszamy składniki.
  5. Zmniejszamy ogień i na patelnie wlewamy 0,5 szklanki bulionu. Gotujemy pod przykryciem, dość często mieszając. Powtarzamy czynność do czasu, kiedy ryż będzie miękki. Na końcu dodajemy czarne oliwki, doprawiamy, mieszamy i posypujemy posiekaną pietruszką. 
Gotowe, smacznego !! :)


2 komentarze: