wtorek, 26 grudnia 2017

PIERNIK BAKALIOWY




SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki miodu (u mnie miod akacjowy)
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jaj
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 1 opakowanie przypraw do piernika
  • tłuszcz do formy
  •  polewa czekoladowa (u mnie połączenie czekolady mlecznej i deserowej)
Dodatkowo ulubione bakalie:
  •  10 dag skórki pomarańczowej
  • 10-15 dag migdałów w płatkach
  • 5-10 dag orzechów włoskich
  • 5-10 dag owoców kandyzowanych
Moja FORMA DO PIECZENIA to keksówka o wyiarach 35x12x8 cm :)



 PRZYGOTOWANIE:


1. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy w dużej  misce  z przyprawą do piernika i masłem.



























2. Miód przekładamy do rondelka i powoli topimy na wolnym ogniu do zrumienienia. Płynny miód zagniatamy w misce z mąką, masłem i przyprawami.

3. Żółtka ubijamy z cukrem przy pomocy miksera, dodajemy do miski z ciastem razem z 4 łyżkami śmietany i zagniatamy.

Ubijając żółtka z cukrem warto skorzystać z pomocy plastikowego talerzyka, żeby nie narobić bałaganu tak jak ja :)


#beko #ciastojakzobrazka

4. Z białek ubijamy pianę (pod koniec ubijania usztywniamy pianę 2 łyżkami cukru) i dodajemy do ciasta razem z sodą oczyszczoną, mieszamy delikatnie  łyżką.

5. Do ciasta dodajmy bakalie i dokładnie mieszamy.

6. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (formę napełniamy do połowy wysokości).

7. Piernik pieczemy 80 minut w 170 st.C. (czas pieczenia może być różny w zależności od rodzaju piekarnika). Po 15 minutach pieczenia ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia.

8. Gotowy piernik wyciągamy z piekarnika i kiedy przestygnie polewamy z wierzchu czekoladą i odstawiamy na 20 minut do czasu ścięcia polewy. 

-pamiętajcie sprawdzać drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (jeżeli patyczek jest suchy, to jest ok :) 
- nie przejmujcie się, jeżeli wierzch piernika po upieczeniu jest bardzo ciemny- to zupełnie normalne, piernik w środku będzie wilgotny, a wierzch i tak polewamy czekoladą :)

Smacznego !!! :) :) :)


Razem z #beko upiekłam #ciastojakzobrazka :)


Ciasto jak z obrazka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz