piątek, 2 grudnia 2016

PIERŚ INDYKA W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM


...rozgrzewająco i orientalnie, czyli idealnie na zime :)

SKŁADNIKI:
  • 400 g piersi z indyka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 20 g migdałów w płatkach
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, szczypta gałki muszkatołowej
dodatkowo:
  • ugotowany woreczek ryżu 3 kolory

PRZYGOTOWANIE:
  1. Pierś z indyka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Podsmażamy na odrobinie oleju i odkładamy na bok.
  2. Cebulę i czosnek siekamy, jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Płatki migdałowe rumienimy na patelni, następnie dodajemy cebulę, czosnek i jabłko. Doprawiamy imbirem i gałką.
  4. Składniki na patelni zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy pastę curry i mieszamy.
  5. Dodajemy indyka i całość dusimy 15 minut.
  6. Curry podajemy z ryżem 3 kolory. Gotowe!! Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz