Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt :) objadajcie się smakołykami!!
SKŁADNIKI:
Gęsie piersi
- 1 podwójna pierś z gęsi z kością (mrożoną można kupić w biedronce :)
- marynata do gęsi: łyżka oleju rzepakowego, szczypta soli, pieprz czarny, czosnek, zioła prowansalskie, papryka słodka i papryka wędzona
*WSKAZÓWKA: Rozmrażanie piersi z gęsi:
Pierś z gęsi najlepiej rozmrażać w lodówce, tj. przełożyć je na talerzu z zamrażalki do lodówki i zostawić na noc.
Korzenne jabłka z żurawiną
- 3 średniej wielkości jabłka
- garść suszonej żurawiny
- przyprawy do jabłek: sól, pieprz, łyżeczka cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
- sok z połówki małek cytryny
- 1,5 łyżki miodu gryczanego
Dodatkowo: Pieczone ziemniaki
- 4 ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku 2,5 cm, następnie gotujemy je 15 minut w gorącej, osolonej wodzie.
- Ziemniaki nacieramy łyżką oliwy wymieszanej z ziołami prowansalskimi i ostrą papryką.
- Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w 180 st C-> My upieczemy na nich gęsie piersi (około 45 minut w 170 st C).
PRZYGOTOWANIE:
Gęsie piersi
- Piersi z gęsi myjemy i osuszamy. Odcinamy mięso z kości i usuwamy nadmiar tłuszczu (ja tym razem usunęłam z piersi całą gęsią skórę, ale z powodzeniem możemy ją zostawić i naciąć w kratkę).
- Łączymy składniki marynaty i nacieramy nią piersi. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
- Na rozgrzanej patelni obsmażamy piersi po minucie z każdej strony, tak by zamknąć pory (jeżeli zostawiliśmy gęsią skórkę należy rozpocząć obsmażanie od wytopienia nadmiaru tłuszczu).
- Przekładamy gęsie piersi do naczynia żaroodpornego i pieczemy 45 minut w 170 st C. (pod piersią możemy ułożyć podgotowane ziemniaki).
Korzenne jabłka z żurawiną
- Na patelnię na której obsmażaliśmy gęsie piersi wlewamy miód, sok z cytryny i podane przyprawy.
- Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka.
- Po chwili dodajemy żurawinę i dusimy razem5-10 minut na małym ogniu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz