niedziela, 25 grudnia 2016

GĘSIE PIERSI Z KORZENNYMI JABŁKAMI



Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt :) objadajcie się smakołykami!!

SKŁADNIKI:

Gęsie piersi

  • 1 podwójna pierś z gęsi z kością (mrożoną można kupić w biedronce :)
  • marynata do gęsi: łyżka oleju rzepakowego, szczypta soli, pieprz czarny, czosnek, zioła prowansalskie, papryka słodka i papryka wędzona
*WSKAZÓWKA: Rozmrażanie piersi z gęsi: 
Pierś z gęsi najlepiej rozmrażać w lodówce, tj. przełożyć je na talerzu z zamrażalki do lodówki i zostawić na noc.

Korzenne jabłka z żurawiną

  • 3 średniej wielkości jabłka
  • garść suszonej żurawiny
  • przyprawy do jabłek: sól, pieprz, łyżeczka cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
  • sok z połówki małek cytryny
  • 1,5 łyżki miodu gryczanego

Dodatkowo: Pieczone ziemniaki
  1. 4 ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku 2,5 cm, następnie gotujemy je 15 minut w gorącej, osolonej wodzie. 
  2. Ziemniaki nacieramy łyżką oliwy wymieszanej z ziołami prowansalskimi i ostrą papryką.
  3. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w 180 st C-> My upieczemy na nich gęsie piersi (około 45 minut w 170 st C).

PRZYGOTOWANIE:

Gęsie piersi
  1. Piersi z gęsi myjemy i osuszamy. Odcinamy mięso z kości i usuwamy nadmiar tłuszczu (ja tym razem usunęłam z piersi całą gęsią skórę, ale z powodzeniem możemy ją zostawić i naciąć w kratkę).
  2. Łączymy składniki marynaty i nacieramy nią piersi. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  3. Na rozgrzanej patelni obsmażamy piersi po minucie z każdej strony, tak by zamknąć pory (jeżeli zostawiliśmy gęsią skórkę należy rozpocząć obsmażanie od wytopienia nadmiaru tłuszczu).
  4. Przekładamy gęsie piersi do naczynia żaroodpornego i pieczemy 45 minut w 170 st C. (pod piersią możemy ułożyć podgotowane ziemniaki).
Korzenne jabłka z żurawiną
  1. Na patelnię na której obsmażaliśmy gęsie piersi wlewamy miód, sok z cytryny i podane przyprawy. 
  2. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka
  3. Po chwili dodajemy żurawinę i dusimy razem5-10 minut na małym ogniu. 
Piersi z gęsi kroimy na cienkie plastry i podajemy z korzennymi jabłkami z żurawiną oraz pieczonymi ziemniakami. 

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz