Klasyka na niedzielę :)
SKŁADNIKI:
- 40 dag wołowiny z kością (u mnie szponder, ale może być też pręga, łopatka lub mostek)
- 60 dag drobiu (u mnie porcja z kaczki, udko i szyja)
- włoszczyzna (3 średniej wielkości marchewki, pół selera korzeniowego, 2 małe korzenie pietruszki)
- średniej wielkości cebula
- przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu
- kostka rosołowa, mielony czany pieprz
- makaron nitki
PRZYGOTOWANIE:
- Do dużego garnka przekładamy mięso, lekko solimy i zalewamy wodą. Garnek ustawiamy na małym ogniu i powoli gotujemy.
- Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i dokładnie myjemy. Cebulę opalamy na palniku.
- Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć usuwamy łyżką burzyny i do wywaru dodajemy włoszczyznę, opaloną cebulę, liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
- Przykrywamy garnek i powoli gotujemy na bardzo małym ogniu (około 2 godziny)
- Po tym czasie probujemy rosołu i odpowiednio doprawiamy kostką rosołową i odrobiną pieprzu. Gotujemy dodatkowe 20-30 minut.
- Gotowy rosół podajemy z makaronem i plasterkami marchewki. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz