sobota, 10 grudnia 2016

DOMOWY ROSÓŁ


Klasyka na niedzielę :)

SKŁADNIKI:

  • 40 dag wołowiny z kością (u mnie szponder, ale może być też pręga, łopatka lub mostek)
  • 60 dag drobiu (u mnie porcja z kaczki, udko i szyja)
  • włoszczyzna (3 średniej wielkości marchewki, pół selera korzeniowego, 2 małe korzenie pietruszki)
  • średniej wielkości cebula
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego,  5 ziaren pieprzu
  • kostka rosołowa, mielony czany pieprz 
  • makaron nitki

PRZYGOTOWANIE:
  1. Do dużego garnka przekładamy mięso, lekko solimy i zalewamy wodą. Garnek ustawiamy na małym ogniu i powoli gotujemy. 
  2. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i dokładnie myjemy. Cebulę opalamy na palniku.
  3. Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć usuwamy łyżką burzyny i do wywaru dodajemy włoszczyznę, opaloną cebulę, liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
  4. Przykrywamy garnek i powoli gotujemy na bardzo małym ogniu (około 2 godziny)
  5. Po tym czasie probujemy rosołu i odpowiednio doprawiamy kostką rosołową i odrobiną pieprzu. Gotujemy dodatkowe 20-30 minut.
  6. Gotowy rosół podajemy z makaronem i plasterkami marchewki. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz