W dniach 11-13 listopada w Łodzi odbyła się 3 edycja Festiwalu, którego tematem przewodnim są dania z gęsiny i desery z jabłek.
Lokale biorące udział w zabawie przygotowały dania z gęsiny w cenie 25 zł oraz desery z jabłek w cenie 12 zł (tutaj znajdziecie pełną listę uczestników i ich potraw:
http://festiwaldobregosmaku.eu/gdzie-zjesc-ges-a-gdzie-desery-z-jablek/ )
W tym roku odwiedziłam 3 miejsca - zjadłam 2 dania i 1 deser.. Festiwalowe potrawy były dopracowane, bardzo sycące i warte swojej ceny. Po wszystkim byłam najedzona i zadowolona :)
Bardzo smakowały mi wszystkie elementy tego dania :) Gęsie żołądki z emulsją chrzanową, pierś z pigwą i idealne ziemniaki. W Motywach postarali się, żeby w tym daniu zmiksowały się smaki polskie i francuskie, a każdy amator gęsiny znalazł coś dla siebie. Było pysznie :)
Danie nr 2: Rodzinny obiad w Święto Niepodległości. Udko z gęsi confit z sosem grzybowym, marynowaną dynią i burakami oraz żelem maślankowym, podane na gryczanym kaszotto z burakami
Deser: Szarlotka z solonym karmelem i orzechową kruszonką. Do tego herbata grejpfrutowa-rozmarynowa
Cieszy mnie, że gęsina jest w Polsce coraz mniej "dzika", to pyszne mięso z każdym rokiem zyskuje na popularności i w okolicach listopada można je dostać w wielu popularnych sklepach :)
Lokale biorące udział w zabawie przygotowały dania z gęsiny w cenie 25 zł oraz desery z jabłek w cenie 12 zł (tutaj znajdziecie pełną listę uczestników i ich potraw:
http://festiwaldobregosmaku.eu/gdzie-zjesc-ges-a-gdzie-desery-z-jablek/ )
W tym roku odwiedziłam 3 miejsca - zjadłam 2 dania i 1 deser.. Festiwalowe potrawy były dopracowane, bardzo sycące i warte swojej ceny. Po wszystkim byłam najedzona i zadowolona :)
Motywy,
Traugutta 14
Danie nr 1: Pierś z gęsi sous-vide oraz gęsi pipek, podane z ziemniaczanym gratin,
purée z pigwy, emulsją chrzanową i pudrem z pestek dyni
Bardzo smakowały mi wszystkie elementy tego dania :) Gęsie żołądki z emulsją chrzanową, pierś z pigwą i idealne ziemniaki. W Motywach postarali się, żeby w tym daniu zmiksowały się smaki polskie i francuskie, a każdy amator gęsiny znalazł coś dla siebie. Było pysznie :)
Spółdzielnia,
Piotrkowska 138/140
Danie nr 2: Rodzinny obiad w Święto Niepodległości. Udko z gęsi confit z sosem grzybowym, marynowaną dynią i burakami oraz żelem maślankowym, podane na gryczanym kaszotto z burakami
Było bardzo domowo.. zupełnie jak niedzielny obiad u babci :)
Główny bohater, czyli gęś była bardzo delikatna i rozpływała się w ustach. Sos grzybowy, puree z marynowanej dyni i maślanka to trafione dodatki, jednak przy tak pokaźnej porcji wypadałoby dodać ich trochę więcej..
Słodka
Pracownia, Piotrkowska 115
Deser: Szarlotka z solonym karmelem i orzechową kruszonką. Do tego herbata grejpfrutowa-rozmarynowa
Połączenia jabłka, karmelu i orzechowej kruszonki to idealny przepis na słodki podwieczorek. Dodatkowo rozgrzewająca herbata z cytrusami i rozmarynem, którą pewnie nie raz przygotuję w domu jako zamiennik dla mojej ulubionej herbaty z imbirem i miodem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz