sobota, 3 grudnia 2016

SMAKUJEMY NIEPODLEGŁOŚĆ W ŁODZI #3

      W dniach 11-13 listopada w Łodzi odbyła się 3 edycja Festiwalu, którego tematem przewodnim są dania z gęsiny i desery z jabłek.


     Cieszy mnie, że gęsina jest w Polsce coraz mniej "dzika", to pyszne mięso z każdym rokiem zyskuje na popularności i w okolicach listopada można je dostać w wielu popularnych sklepach :)

      Lokale biorące udział w zabawie przygotowały dania z gęsiny w cenie 25 zł oraz desery z jabłek w cenie 12 zł (tutaj znajdziecie pełną listę uczestników i ich potraw:

http://festiwaldobregosmaku.eu/gdzie-zjesc-ges-a-gdzie-desery-z-jablek/

      W tym roku odwiedziłam 3 miejsca - zjadłam 2 dania i 1 deser.. Festiwalowe potrawy były dopracowane, bardzo sycące i warte swojej ceny. Po wszystkim byłam najedzona i zadowolona :)



Motywy, Traugutta 14

Danie nr 1: Pierś z gęsi sous-vide oraz gęsi pipek, podane z ziemniaczanym gratin, purée z pigwy, emulsją chrzanową i pudrem z pestek dyni

Bardzo smakowały mi wszystkie elementy tego dania :) Gęsie żołądki z emulsją chrzanową, pierś z pigwą i idealne ziemniaki. W Motywach postarali się, żeby w tym daniu zmiksowały się smaki polskie i francuskie, a każdy amator gęsiny znalazł coś dla siebie. Było pysznie :)



Spółdzielnia, Piotrkowska 138/140

Danie nr 2: Rodzinny obiad w Święto Niepodległości. Udko z gęsi confit z sosem grzybowym, marynowaną dynią i burakami oraz żelem maślankowym, podane na gryczanym kaszotto z burakami 


Było bardzo domowo.. zupełnie jak niedzielny obiad u babci :)  
Główny bohater, czyli gęś była bardzo delikatna i rozpływała się w ustach. Sos grzybowy, puree z marynowanej dyni i maślanka to trafione dodatki, jednak przy tak pokaźnej porcji wypadałoby dodać ich trochę więcej..



Słodka Pracownia, Piotrkowska 115

Deser: Szarlotka z solonym karmelem i orzechową kruszonką. Do tego herbata grejpfrutowa-rozmarynowa


Połączenia jabłka, karmelu i orzechowej kruszonki to idealny przepis na słodki podwieczorek. Dodatkowo rozgrzewająca herbata z cytrusami i rozmarynem, którą pewnie nie raz przygotuję w domu jako zamiennik dla mojej ulubionej herbaty z imbirem i miodem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz