SKŁADNIKI (dla 3 osób):
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- marynata: łyżka oleju rzepakowego, przyprawa do wieprzowiny, ostra papryka, zioła prowansalskie, czosnek, pieprz, sól
sos z sera pleśniowego:
- 100 g śmietany 12 %
- 100 g sera z błękitną pleśnią (u mnie lazur)
- przyprawy: sól, pieprz
dodatkowo: puree truflowe
PRZYGOTOWANIE:
- Łączymy składniki marynaty.
- Polędwiczkę kroimy na 6 kawałków, przekładamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
- Polędwiczkę pieczemy w piekarniku (20 minut w 180 stopniach C).
- Przygotowanie sosu: łączymy śmietanę z pokrojonym w kostkę serem pleśniowym i podgrzewamy w małym garnuszku do uzyskania gładkiej konsystencji. Sos doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
- Pieczoną polędwiczkę układamy na puree truflowym i polewamy sosem z sera pleśniowego. Gotowe :)
Smacznego !! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz