niedziela, 31 lipca 2016

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SOSEM Z SERA PLEŚNIOWEGO


SKŁADNIKI (dla 3 osób):
  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • marynata:  łyżka oleju rzepakowego, przyprawa do wieprzowiny, ostra papryka, zioła prowansalskie, czosnek, pieprz, sól
sos z sera pleśniowego:
  • 100 g śmietany 12 %
  • 100 g sera z błękitną pleśnią (u mnie lazur)
  • przyprawy: sól, pieprz

dodatkowo: puree truflowe

PRZYGOTOWANIE:
  1. Łączymy składniki marynaty. 
  2. Polędwiczkę kroimy na 6 kawałków, przekładamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Polędwiczkę pieczemy w piekarniku (20 minut w 180 stopniach C).
  4. Przygotowanie sosu: łączymy śmietanę z pokrojonym w kostkę serem pleśniowym i podgrzewamy w małym garnuszku do uzyskania gładkiej konsystencji. Sos doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
  5. Pieczoną polędwiczkę układamy na puree truflowym i polewamy sosem z sera pleśniowego. Gotowe :)
Smacznego !! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz