niedziela, 3 lipca 2016

PODUDZIA Z KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM



SKŁADNIKI:

  • filet z podudzi kurczaka- 5 sztuk
  • 5 łyżek pasty z suszonych pomidorów (lub 5 łyżek posiekanych suszonych pomidorów z zalewy)
  • przyprawy do kurczaka: pieprz, sól, ostra papryka, węgierska przyprawa do kurczaka
  • woreczek ugotowanego ryżu (u mnie mieszanka quinoa, bulgur, soczewica)
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100 g sera feta
  • przyprawy: świeżomielony pieprz kolorowy, słodka papryka, szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
  1. Podudzia z kurczaka nacieramy podanymi przyprawami i faszerujemy suszonymi pomidorami. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut (180 st.C).
  2. Na patelnię wrzucamy liście umytego i osuszonego szpinaku (nie blanszuje liści ;). Kiedy zmniejszą swoją objętość dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Posmażamy razem 4 minuty. Dodajemy śmietanę, pokrojony w kostkę ser feta i przyprawy.
  3. Pieczonego kurczaka podajemy z sosem szpinakowym i ryżem. Smacznego :)


1 komentarz: