SKŁADNIKI:
- filet z podudzi kurczaka- 5 sztuk
- 5 łyżek pasty z suszonych pomidorów (lub 5 łyżek posiekanych suszonych pomidorów z zalewy)
- przyprawy do kurczaka: pieprz, sól, ostra papryka, węgierska przyprawa do kurczaka
- woreczek ugotowanego ryżu (u mnie mieszanka quinoa, bulgur, soczewica)
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 100 g sera feta
- przyprawy: świeżomielony pieprz kolorowy, słodka papryka, szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Podudzia z kurczaka nacieramy podanymi przyprawami i faszerujemy suszonymi pomidorami. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut (180 st.C).
- Na patelnię wrzucamy liście umytego i osuszonego szpinaku (nie blanszuje liści ;). Kiedy zmniejszą swoją objętość dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Posmażamy razem 4 minuty. Dodajemy śmietanę, pokrojony w kostkę ser feta i przyprawy.
- Pieczonego kurczaka podajemy z sosem szpinakowym i ryżem. Smacznego :)
Bardzo lubię pieczonego kurczaka, zwłaszcza piersi.
OdpowiedzUsuń