SKŁADNIKI (dla 3 osób):
- 3 kawałki łososia (około 120 g każdy)
- przyprawy: pieprz i sól
- 1,5 litra bulionu warzywnego (u mnie z kostki)
sos koperkowy:
- 100 g śmietany 12 %
- garść posiekanego, świeżego koperku
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
dodatkowo: risotto z marchewką i porem
PRZYGOTOWANIE:
- Kawałki łososia nacieramy solą i pieprzem.
- W głębokiej patelni lub garnku doprowadzamy do wrzenia bulion warzywny. Wrzucamy do niego kawałki łososia i gotujemy na małym ogniu 15-20 minut (jest to pomysł Karola Okrasy na soczystego łososia i zminimalizowanie zapachu ryby w domu :)
- Przygotowanie sosu: łączymy śmietanę z posiekanym koperkiem i przyprawami.
- Ugotowanego łososia podajemy z sosem koperkowym i risotto z marchewką i porem.
Smacznego !! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz