SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanka ryżu do risott0
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego (u mnie z kostki)
- 3 marchewki
- 1 por
- 50 g sera żółtego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, 2 łyżki oliwy truflowej
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowanie składników: marchew i pora kroimy w drobną kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez 3 minuty marchewkę.
- Marchew doprawiamy ziołami prowansalskimi, dodajemy pora i mieszamy.
- Warzywa rozchylamy na bok patelni, wsypujemy ryż do risotto i smażamy kolejne 2 minuty. Mieszamy składkiki.
- Zmniejszamy ogień i na patelnie wlewamy 0,5 szklanki bulionu. Gotujemy pod przykryciem, dość często mieszając. Powtarzamy czynność do czasu, kiedy ryż będzie miękki. Na końcu dodajemy starty ser żółty i mieszamy. Gotowe, smacznego !! :)
Izunia dla mnie bez marchewki bardzo proszę :)
OdpowiedzUsuń