„Cztery Strony Świata” były tematem przewodnim trzynastej edycji łódzkiego Festiwalu Dobrego Smaku, który odbył się w dniach 16-19 czerwca.
Ostatnio próbowaliśmy festiwalowych dań (klik: http://izabelagotuje.blogspot.com/2016/06/13-festiwal-dobrego-smaku-w-odzi.html) Dzisiaj zapraszam na desery i zwycięzkiego drinka.
#1
Słodka Pracownia Cukiernia Artystyczna, Piotrkowska 115
#2
Pijalnia Czekolady "E.WEDEL", Piotrkowska 69
Ostatnio próbowaliśmy festiwalowych dań (klik: http://izabelagotuje.blogspot.com/2016/06/13-festiwal-dobrego-smaku-w-odzi.html) Dzisiaj zapraszam na desery i zwycięzkiego drinka.
#1
Słodka Pracownia Cukiernia Artystyczna, Piotrkowska 115
Cztery Strony Czekolady, czyli musy czekoladowe w czterech odsłonach: gorzkiej czekolady z mango, białej czekolady z malinami, mlecznej z wiśniami oraz karmelowej z jagodami. Do picia kawa mrożona z bitą śmietaną.
Delikatne czekoladowe musy w różnych smakach z dodatkiem dopasowanych
owoców to dla mnie idealny deser :) Dodatkowo pastelowy wystrój wnętrza
i miła obsługa, które pomogły mi w 100 % przenieść się w świat słodkości.
#2
Pijalnia Czekolady "E.WEDEL", Piotrkowska 69
Tiramisu z Malinami i Czekolada z Lodami, czyli puszysty krem z mascarpone podany z malinami na winie oraz czekolada deserowa na zimno z lodami waniliowymi.
Mus malinowy z kremem i pyszna wedlowska
czekolada z gałką lodów do picia. Słodki deser i lekko gorzka czekolada
stworzyły fantastyczny duet :)
#3
Lodziarnia Cukiernia Wasiakowie, Traugutta 2
Lodziarnia Cukiernia Wasiakowie, Traugutta 2
ICE-BURGER, czyli lodowy burger. W chrupiącej maślanej brioszce czekają puszyste lody waniliowe, świeże owoce, sos balsamiczny i orzeźwiająca salsa z mango.
Połączenie lodów, owoców i sosu balsamicznego w środku było w porządku,
ale bułeczka troszkę za twarda i za mało słodka. Nowatorski pomysł, ale moim
zdaniem całość bardziej wyglądała niż smakowała.
#1 Drink
Bistro, Piotrkowska 71
Bistro, Piotrkowska 71
Porzeczkowy "ekspress", czyli niebanalne połączenie smaku włoskiego espresso z polską kwaśną porzeczką i belgijską czekoladą. Zmudlerowane porzeczki z wódką Smirnoff Espresso dopełnione sokiem z czarnej porzeczki. Całość dobrze zmrożona, podana w szkle koktajlowym z krustą z ciemnej czekolady.
Tegoroczny zwycięzca nowo powstałej kategorii drinków. Koktajl owocowo-czekoladowy w fantazyjnej szklance z
posypką z gorzkiej czekolady z wyczuwalną nutą alkoholu jest wyjątkowo udaną
kompozycją :) mam nadzieję, że zostanie w karcie na dłużej !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz