2016 :)
SKŁADNIKI:
- 350g mięsa z łopatki i karku jelenia
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka bulionu grzybowego
- przyprawy: 4 goździki, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, słodka papryka, szczypta papryki wędzonej, pieprz, sól, szczypta cukru
dodatkowo:
- kasza gryczana
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy 3 łyżki oleju, goździki, liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę słodkiej papryki oraz szczyptę papryki wędzonej i pieprzu. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
- Paprykę kroimy w paski, marchew obieramy i kroimy w plasterki. Warzywa podsmażamy 5 minut na rozgrzanym oleju rzepakowym i odstawiamy na bok.
- Cebulę kroimy w piórka i szklimy ze szczyptą soli i cukru w głębokiej patelni.
- Dodajemy mięso z jelenia z przyprawami i podsmażamy razem z cebulą przez 7-8 minut.
- Dodajemy szklankę bulionu grzybowego oraz podsmażoną marchew z papryką.
- Gulasz dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa (około 3 godziny) w razie konieczności podlewając wodą. Pod koniec gotowania próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Gulasz podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Gotowe :)
Wygląda wspaniale, pewnie równie dobrze smakuje tylko skąd tu wziąć jelenia?
OdpowiedzUsuńJa ostatnio kupiłem w Lidlu w 300-u gramowych paczkach sprzedawali.
Usuń