sobota, 2 stycznia 2016

GULASZ Z JELENIA




2016 :)

SKŁADNIKI:
  • 350g mięsa z łopatki i karku jelenia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka bulionu grzybowego
  • przyprawy: 4 goździki, 2 liście laurowe,  3 ziarna ziela angielskiego, słodka papryka, szczypta papryki wędzonej, pieprz, sól, szczypta cukru

dodatkowo:
  • kasza gryczana

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mięso kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy 3 łyżki oleju, goździki, liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę słodkiej papryki oraz szczyptę papryki wędzonej i pieprzu. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
  2. Paprykę kroimy w paski, marchew obieramy i kroimy w plasterki. Warzywa podsmażamy 5 minut na rozgrzanym oleju rzepakowym i odstawiamy na bok. 
  3. Cebulę kroimy w piórka i szklimy ze szczyptą soli i cukru w głębokiej patelni. 
  4. Dodajemy mięso z jelenia z przyprawami i podsmażamy razem z cebulą przez 7-8 minut. 
  5. Dodajemy szklankę bulionu grzybowego oraz podsmażoną marchew z papryką.
  6. Gulasz dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa (około 3 godziny) w razie konieczności podlewając wodą. Pod koniec gotowania próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Gulasz podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Gotowe :)


2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale, pewnie równie dobrze smakuje tylko skąd tu wziąć jelenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio kupiłem w Lidlu w 300-u gramowych paczkach sprzedawali.

      Usuń