piątek, 25 grudnia 2015

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z WIŚNIAMI



SKŁADNIKI:
  • 400g polędwicy wieprzowej
  • 3 łyżki konfitury wiśniowej
  • 2 łyżki wiśniówki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli i pieprzu

dodatkowo:
  • sałatka z rukoli i żółtych pomidorków koktajlowych
  • gotowane w wodzie ziemniaki "baby" z koperkiem 
  • sos z podgrzybków

PRZYGOTOWANIE:
  1. Marynata: łączymy konfiturę wiśniową, wiśniówkę i olej, dodajemy szczyptę pieprzu i soli.
  2. Polędwiczkę kroimy na 6 kawałków, przekładamy do wiśniowej marynaty i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Polędwiczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20 minut w 180 st.C.
  4. Gotowe polędwiczki podajemy z sosem grzybowym, ziemniakami i sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Mam pytanie: to co jest między polędwiczkami i ziemniakami to ten wspomniany jako "dodatkowo" sos z podgrzybków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zgadza się:) przepis na sos z podgrzybków tutaj: http://izabelagotuje.blogspot.com/2015/12/sos-z-podgrzybkow.html

      Usuń
  2. Ależ pyszny obiad. Uwielbiam sosy z grzybów leśnych. Niestety w tym roku ich nie mam i mogę jedynie oczy nacieszyć na blogach :)

    OdpowiedzUsuń