SKŁADNIKI:
- 200 g makaronu spaghetti z sepią
- małże wędzone w oleju- słoiczek 200 g
- sok z połowy cytryny
- 4 ząbki czosnku- posiekane
- 1 czerwona papryczka chilli- posiekana
- 1 mała cebula-posiekana
- pół puszki krojonych pomidorów
- 25 sztuk czarnych oliwek- pokrojone w plasterki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (około 10 minut) i odcedzamy.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju ze słoiczka z małżami i podsmażamy na nim czosnek i chilli.
- Po chwili dodajemy wędzone małże i sok z cytryny. Podgrzewamy 3 minuty.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czarne oliwki.
- Do składników na patelni dorzucamy pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut na małym ogniu.
- Do gotowego sosu dodajemy ugotowany makaron sepia, mieszamy i nakładamy na talerze. Smacznego :)
Wow, rewelacja. Świetne połączenie smaków. Do tego ten czarny makaron wspaniale się prezentuje w całej kompozycji.
OdpowiedzUsuńNapiszę krótko...łał :)
OdpowiedzUsuń