niedziela, 17 stycznia 2016

PANIEROWANY DORSZ ZE SZPINAKIEM I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI


SKŁADNIKI (dla 2 osób):
  • 2 świeże filety z dorsza
  • 5 łyżek mąki
  • jajko
  • pieprz cytrynowy
  • 5 ziemniaków
  • zioła prowansalskie
  • 150g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ziemniaki kroimy w talarki (1,5 cm.) i wrzucamy do zimnej wody z dodatkiem odrobiny soli. Czekamy, aż woda zacznie wrzeć i od tego momentu gotujemy jeszcze 3 minuty. Odcedzamy.
  2. Ugotowane talarki układamy na blasze, posypujemy ziołami prowansalskimi i pieczemy 30 minut w 180 st.C.
  3. Ryba: Dorsza doprawiamy pieprzem cytrynowym i panierujemy w mące, w jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.
  4. Szpinak: Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy szpinak i podsmażamy mieszając do czasu jego rozmrożenia.
  5. Na talerzu układamy warstwę ziemniaków, warstwę szpinaku i filet z dorsza. Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Ta ryba jest bardzo apetycznie usmażona. Takie ziemniak uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie ostatnio była flądra z pieczonymi ziemniakami ale ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń