SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 2 świeże filety z dorsza
- 5 łyżek mąki
- 1 jajko
- pieprz cytrynowy
- 5 ziemniaków
- zioła prowansalskie
- 150g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki kroimy w talarki (1,5 cm.) i wrzucamy do zimnej wody z dodatkiem odrobiny soli. Czekamy, aż woda zacznie wrzeć i od tego momentu gotujemy jeszcze 3 minuty. Odcedzamy.
- Ugotowane talarki układamy na blasze, posypujemy ziołami prowansalskimi i pieczemy 30 minut w 180 st.C.
- Ryba: Dorsza doprawiamy pieprzem cytrynowym i panierujemy w mące, w jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Szpinak: Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy szpinak i podsmażamy mieszając do czasu jego rozmrożenia.
- Na talerzu układamy warstwę ziemniaków, warstwę szpinaku i filet z dorsza. Smacznego :)
Ta ryba jest bardzo apetycznie usmażona. Takie ziemniak uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńU mnie ostatnio była flądra z pieczonymi ziemniakami ale ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń