sobota, 29 października 2016

RISOTTO Z GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM


Inspiracja przepisem Pana Piotra Adamczewskiego:


SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki ryżu do risott0 (arborio)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (u mnie z kostki)
  • 0,5 szklanki cydru gruszkowego
  • 2 niezbyt dojrzałe, duże gruszki
  • 1 mała cebula
  • 150 g sera pleśniowego (u mnie lazur błękitny)
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz świeżo mielony

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zaczynamy od przygotowania składników. Jedną gruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, drugą gruszkę zostawiamy ze skórką i również kroimy w drobną kostkę; cebulkę siekamy; ser pleśniowy i fetę kroimy na mniejsze kawałki. 
  2. Jedną gruszkę (razem ze skórką) smażymy na łyżeczce masła i odkładamy na bok.
  3. Cebulę i drugą gruszkę podsmażamy na patelni na reszcie masła z oliwą.
  4. Dodajemy ryż arborio i mieszamy.
  5. Zmniejszamy ogień i do składników wlewamy 0,5 szklanki cydru gruszkowego i ciągle mieszając czekamy aż płyn odparuje.
  6. Dodajemy 0,5 szklanki bulionu i gotujemy pod przykryciem, dość często mieszając. Powtarzamy tę czynność do czasu, kiedy ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy  fetę, ser pleśniowy i gruszkę ze skórką (garść sera i gruszki możemy odłożyć na bok i na końcu udekorować nimi gotowe danie ;) Całość podsmażamy 4 minuty cały czas mieszając.
  7. Risotto przekładamy na talerz i zjadamy ze smakiem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz