Inspiracja przepisem Pana Piotra Adamczewskiego:
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki ryżu do risott0 (arborio)
- 2 szklanki bulionu warzywnego (u mnie z kostki)
- 0,5 szklanki cydru gruszkowego
- 2 niezbyt dojrzałe, duże gruszki
- 1 mała cebula
- 150 g sera pleśniowego (u mnie lazur błękitny)
- 50 g sera feta
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz świeżo mielony
PRZYGOTOWANIE:
- Zaczynamy od przygotowania składników. Jedną gruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, drugą gruszkę zostawiamy ze skórką i również kroimy w drobną kostkę; cebulkę siekamy; ser pleśniowy i fetę kroimy na mniejsze kawałki.
- Jedną gruszkę (razem ze skórką) smażymy na łyżeczce masła i odkładamy na bok.
- Cebulę i drugą gruszkę podsmażamy na patelni na reszcie masła z oliwą.
- Dodajemy ryż arborio i mieszamy.
- Zmniejszamy ogień i do składników wlewamy 0,5 szklanki cydru gruszkowego i ciągle mieszając czekamy aż płyn odparuje.
- Dodajemy 0,5 szklanki bulionu i gotujemy pod przykryciem, dość często mieszając. Powtarzamy tę czynność do czasu, kiedy ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy fetę, ser pleśniowy i gruszkę ze skórką (garść sera i gruszki możemy odłożyć na bok i na końcu udekorować nimi gotowe danie ;) Całość podsmażamy 4 minuty cały czas mieszając.
- Risotto przekładamy na talerz i zjadamy ze smakiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz