Tegoroczny węgierski jarmark bożonarodzeniowy na placu Vorosmarty wystartował 13 listopada i potrwa do 29 grudnia. Jest to najbogatszy, najstarszy i najbardziej spektakularny jarmark w całym Budapeszcie.
Świąteczna muzyka, multum kolorów, świetliste ozdoby i kuszące zapachy. W połowie listopada plac Vorosmarty przemienił się w miejsce pełne straganów z ręcznie robionymi ozdobami i prezentami, grzanym winem, kiełbaskami, grillowanymi warzywami i węgierskimi przekąskami ulicznymi.
Zapraszam do obejrzenia zdjęć ze świątecznego Budapesztu :)
Oprócz tradycyjnego czerwonego wina z przyprawami w Budapeszcie można spróbować również grzanego białego wina z owocami.
Grzane białe wino z pomarańczą:
Langosz to specjał charakterystyczny dla kuchni węgierskiej.
Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilkunastu centymetrów.
Langosze najczęściej jada się ze śmietaną i startym żółtym serem lub z masłem czosnkowym.
Hot Dog z węgierską kiełbasą paprykową, kapustą kiszoną i pastą chilli.
Grzane białe wino z pomarańczą:
- 0,5 litra wina- białe półsłodkie
- 0,5 litra wina- białe półwytrawne
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- pół cytryny w plasterkach
- pół pomarańczy w plasterkach
- sok z drugiej połówki pomarańczy
Langosz to specjał charakterystyczny dla kuchni węgierskiej.
Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilkunastu centymetrów.
Langosze najczęściej jada się ze śmietaną i startym żółtym serem lub z masłem czosnkowym.
Hot Dog z węgierską kiełbasą paprykową, kapustą kiszoną i pastą chilli.
Ale wypas....:) Bardzo lubię langosz, taka odmiana dla placka.
OdpowiedzUsuńcuuudeńka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam Budapeszt, a już świąteczny to w ogóle! magiczna atmosfera:)
OdpowiedzUsuńfajne są te pikle (?) bałwanki