niedziela, 20 grudnia 2015

JARMARK BOŻONARODZENIOWY W BUDAPESZCIE


Tegoroczny węgierski jarmark bożonarodzeniowy na placu Vorosmarty wystartował 13 listopada i potrwa do 29 grudnia. Jest to najbogatszy, najstarszy i najbardziej spektakularny jarmark w całym Budapeszcie.

Świąteczna muzyka, multum kolorów, świetliste ozdoby i kuszące zapachy. W połowie listopada plac Vorosmarty przemienił się w miejsce pełne straganów z ręcznie robionymi ozdobami i prezentami, grzanym winem, kiełbaskami, grillowanymi warzywami i węgierskimi przekąskami ulicznymi. 

Zapraszam do obejrzenia zdjęć ze świątecznego Budapesztu :)








Oprócz tradycyjnego czerwonego wina z przyprawami w Budapeszcie można spróbować również grzanego białego wina z owocami. 

Grzane białe wino z pomarańczą:

  • 0,5 litra wina- białe półsłodkie
  • 0,5 litra wina- białe półwytrawne
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • pół cytryny w plasterkach
  • pół pomarańczy w plasterkach 
  • sok z drugiej połówki pomarańczy






Langosz to specjał charakterystyczny dla kuchni węgierskiej.

Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilkunastu centymetrów.

Langosze najczęściej jada się ze śmietaną i startym żółtym serem lub z masłem czosnkowym.










Hot Dog z węgierską kiełbasą paprykową, kapustą kiszoną i pastą chilli.











3 komentarze:

  1. Ale wypas....:) Bardzo lubię langosz, taka odmiana dla placka.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam Budapeszt, a już świąteczny to w ogóle! magiczna atmosfera:)
    fajne są te pikle (?) bałwanki

    OdpowiedzUsuń