SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 2 polędwiczki z dorsza
- mąka
- jajko
- pieprz cytrynowy
- 250 g mrożonego zielonego groszku
- 1 ziemniak
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- chilli -mieszanka przypraw w młynku
PRZYGOTOWANIE:
Puree z groszku:
- Ziemniaka kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie prawie miękki.
- Do ziemniaka dodajemy zielony groszek, gotujemy razem do miękkości.
- Warzywa odcedzamy, doprawiamy (gałką, solą, pieprzem) i blendujemy na gładką masę. Puree nakładamy na talerze i posypujemy odrobiną chilli.
Polędwica z dorsza:
- Dorsza doprawiamy pieprzem cytrynowym i panierujemy w mące, w jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym. Przekładamy na talerze.
Gotowe, smacznego :)
Wpadam na obiad :D
OdpowiedzUsuń