wtorek, 1 maja 2018

SZPARAGI JAJKO W KOSZULCE I SOS HOLENDERSKI






śniadanie mistrzów :)


SKŁADNIKI (na 3 porcje):
  • 12 zielonych szparagów
Jajka w koszulce
  • 3 jajka
  • 2 łyżki octu (u mnie ocet winny, ale możecie użyć dowolnego)
Sos holenderski
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i gotujemy 5 minut na parze 
(szparagi możemy położyć na sitku nad garnkiem z gotującą się wodą :)

Sos holenderski- żółtka ucieramy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Masło roztapiamy i klarujemy (usuwamy pianę, która powstanie na powierzchni). Gorące masło dodajemy do utartych żółtek cały czas mieszając.

Jajka w koszulce:
  1.  w garnku zagotowujemy wodę i dodajemy 2 łyżeczki octu
  2.  jajko wbijamy do szklanki -tak, aby nie przerwać żółtka
  3.  w garnku z wodą tworzymy "wirek" mieszając w nim łyżką zgodnie z ruchem wskazówek zegara i szybko wlewamy jajko ze szklanki
  4. gotujemy 2,5 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz

Na talerzu układamy szparagijajko w koszulce i polewamy sosem holenderskim.
Możemy podać z ulubionym pieczywem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz