śniadanie mistrzów :)
SKŁADNIKI (na 3 porcje):
- 12 zielonych szparagów
Jajka w koszulce
- 3 jajka
- 2 łyżki octu (u mnie ocet winny, ale możecie użyć dowolnego)
Sos holenderski
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i gotujemy 5 minut na parze
(szparagi możemy położyć na sitku nad garnkiem z gotującą się wodą :)
Sos holenderski- żółtka ucieramy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Masło roztapiamy i klarujemy (usuwamy pianę, która powstanie na powierzchni). Gorące masło dodajemy do utartych żółtek cały czas mieszając.
Jajka w koszulce:
- w garnku zagotowujemy wodę i dodajemy 2 łyżeczki octu
- jajko wbijamy do szklanki -tak, aby nie przerwać żółtka
- w garnku z wodą tworzymy "wirek" mieszając w nim łyżką zgodnie z ruchem wskazówek zegara i szybko wlewamy jajko ze szklanki
- gotujemy 2,5 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz